Üdvözlünk az Etyek-Budai Borvidék weboldalán. Zöldvidék, dombvidék és tóvidék - csak egy lépésre!

Borversenyek


Borverseny felhívás, eredmények

Tovább...
Borversenyek

Pincészetek


A borvidék kiemelt pincészetei.

Tovább...
Pincészetek

Budakörnyéki Natúrparkért Egyesület

Budakörnyéki Natúrparkért Egyesület A Budakeszi Lokálpatrióták Egyesülete körében a város fejlesztésével kapcsolatos rövid- és középtávú tervek között fölmerült egy Natúrpark létesítésének gondolata.

A kialakítandó terület a BUDAKÖRNYÉKI NATÚRPARK nevet viseli, amely kellően rövid, ugyanakkor kifejezi annak a területnek a lényegét, amelynek értékeit védeni és fejleszteni kívánjuk. A létesítendő Natúrpark célja az észak-budai régió természeti, kulturális, építészeti és történelmi értékeinek megőrzése, ápolása, fejlesztése és bemutatása. Budakeszi székhelyű BUDAKÖRNYÉKI NATÚRPARK létesítésére tett javaslat ismertetése:

A natúrpark olyan „alulról jövő”, lakossági és helyi önkormányzati kezdeményezésre szerveződött, de később állami (kormányzati) és Európai Uniós elismerést és támogatást is elnyerő terület, amely az ott lévő természeti, környezeti, valamint kulturális és építészeti értékek megőrzését, továbbá azok szélesebb körű megismertetését szolgálja. Külföldön, főleg Franciaországban már számos ilyen natúrpark működik, és tölt be – civil kezdeményezés és fenntartás nyomán – jelentős integráló szerepet egy-egy értékes térség védelme és fejlesztése érdekében. Hazánkban eddig az egyik legismertebb és legelfogadottabb ilyen szerveződés az Írottkő Natúrpark, Kőszeg székhellyel, amelynek példája követésre érdemes a mi térségünkben is.

A létrehozandó Natúrparknak a BUDAKÖRNYÉKI NATÚRPARK nevet adtuk, amely kellően rövid, ugyanakkor kifejezi annak a területnek a lényegét, amelynek értékeit védeni és fejleszteni kívánjuk.

A Natúrpark területe pontosan csak akkor határozható meg, ha ismert lesz az alapítók, illetve a működésében résztvevők köre. Az előzetes elképzelés szerint a Natúrpark kiterjedne a Budai hegység és annak észak-északnyugati peremvidéke mindazon részére, ahol a célnak megfelelő értékek – területek és objektumok – találhatók. A pontos területi kiterjedés és annak térképi lehatárolása a Natúrparkot létrehozó szervezetek, alapvetően az abban részt vevő települési önkormányzatok érintett kül- és belterületének, valamint más szervezetek birtokainak ismeretében állapítható meg.

Forrás:http://budakornyeki-naturpark.hu/naturpark/bemutatkozas

Növényvédelem


Növényvédelmi előrejelzés az Etyek-budai borvidék területére

Tovább...
Növényvédelmi előrejelzés

Kövess minket!Tovább...
Etyek-budai Borvidék közösségi oldala

Szálláshelyek


Ajánlott szálláshelyek a borvidékről.

Tovább...
Szálláshelyek


Üzemelteti a Wiking Számítástechnika Kft. Az oldal készült: motor verzióján - P&M